21 Mayıs 2005

Ufukta Dev Karşılaşma: Microsoft ve Symantec

Güvenlik konularını stratejik öncelik olarak belirlemiş durumdaki Microsoft, OneCare hizmetinin beta testine başlayarak 13 Mayıs 2005 tarihi itibariyle uzun süredir girmeye hazırlandığı güvenlik pazarına resmen girdi.

Microsoft tabanlı kişisel bilgisayar sistemleri için hazırlanan OneCare, kapsamlı ve kolay kullanılan bir abonelik servisi olarak planlanıyor. Servis üyeliği ile güvenlik koruması, bakım ve performans yönetiminin otomatik olarak yönetilmesi hedefleniyor. Halen OneCare, süren BETA testinin bir parçası olarak Microsoft çalışanları tarafından kullanılmaya başladı.

Windows OneCare'in worm, virus ve casus yazılımlar gibi temel PC güvenlik meselelerine cevap vermesi hedefleniyor. Bunun yanı sıra dijital fotograflar, muzik ve finansal verilerin korunması veya yoğun kullanım kaynaklı performans sıkıntılarının yönetimi konularında işlevler sunacağı açıklanmış durumda. Yakın zamanda Microsoft'un güvenlik pazarına girişte satın aldığı ürün ve teknolojileri OneCare'de entegre bir biçimde pazara sunacağını tahmin edebiliriz. Hatırlanacağı gibi Microsoft kısa bir süre önce antispam & antivirus ürünü Sybari'yi, 2004 sonlarında antispyware uygulamaları olan Giant Company Software'i ve 2003 yılında Romanya'lı GeCad antivirus firmasını satın almıştı.

Microsoft kurulduğu günden bu yana beta testini kısa kesip, beta testini gerçek kullanımda yaptırdığı söylenirdi. Son yıllarda güvenlik konusuna stratejik öncelik verdikçe, beta testlerinin giderek daha uzun sürdüğünü görüyoruz. Bu durum göz önüne alınırsa, özellikle güvenlik gibi bir sektörde prestij kayıpları yaşamamak için OneCare ürünün testlerinin tamamlanıp piyasaya çıkması için daha uzunca bir süre geçebileceği anlaşılıyor. Servisin veya ürünün nasıl fiyatlandırılacağı henüz belli olmasa da, sadece bireyse pazarda değil Microsoft'un güvenlik ürünlerini Systems Management Server (SMS) ile entegre bir şekilde kurumsal pazarda da kullanıma sürülmesi bekleniyor.

Bu da inorganik yolla uzunca bir süredir hızla büyüyüp, dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden birisi haline gelmiş "MEGA-vendor" Symantec ile Microsoft arasında güvenlik pazarında gelecekte bir rekabet yaşanabileceğini gösteriyor. Her ne kadar Symantec'in ana pazarının güvenlik olmasına karşın, Microsoft henüz bu alana yeni giriyorsa da, Microsoft'un giriş yaptığı diğer tüm yazılım alanlarında olduğu gibi bu pazarda da liderler arasında olmaya oynayacağı tahmin ediliyor. Zaten piyasaya çıkar çıkmaz, Windows işletim sistemleri ile iç içe olması sayesinde önemli bir pazar payı alacağına da kesin gözüyle bakılabilir. Durum böyleyken, son zamanlarda artık güvenlik dışındaki yazılım alanlarında da Veritas gibi birleşme ve satınalmalara başlayan Symantec'in bu harekete nasıl cevap vereceği merak ediliyor.

Symantec, Microsoft gibi güvenlik sektörüne yeni giriş yapan dev bir firmanın getireceği artan rekabetle gelecekte yaşayabileceği gelir düşüşlerinin etkisini azaltmak için güvenlik ile doğrudan ilgili olmayan ancak güvenlik pazarına yakın diğer yazılım alanlarına doğru büyüyecektir. Örneğin depolama alanındaki satın almalarına devam edebilir veya güvenlik verilerinin korelasyon ve konsolidasyonu ile ilişkili olarak business intelligence alanında yönelebilir. Bu arada Microsoft'un güvenlik alanında yaptığı firma satınalmalarına bir adet de güvenlik duvarı firmasını eklemesi, rekabet beklentisini daha da kızıştırabilir. Bu durum kısa vadede sektördeki konsolidasyonu hızlandıracak ve yaşanacak rekabet toplam sahip olma maliyetini düşürecektir. Ancak uzun vadede piyasa liderleri zorlayan küçük boyutlu firmaların azalması, kullanıcıların aleyhine olabilir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa