16 Haziran 2008

Dünyanın 25. Avrupa'nın 5. Büyük Teknoloji Devi

Oldum olası çalıştığım iş yerleri ile profesyonel bir ilişki kurmaya çalıştım. Fazla takım taraftarı olmadan, aldığım ücreti hak etmek, kendimce fark yaratmak, güzel şeyler yapmak için. Önceki iş yerlerim de dahil olmak üzere, çalıştığım şirketle ilgili birisi keskin bir yorum yaptığında uzun uzun tartışmak yerine "aramızda çok profesyonel bir ilişki var, o paramı verir, ben çalışırım" diye topu taca atmayı tercih ederim. Bütün bu temiz profesyonelliğe rağmen aşağıdaki haber içimi sevinçle dolduruyor. Sadece Turkcell'de çalıştığım için, bu yapının bir parçası olduğum için değil. Türkiye'den böyle bir Dünya oyuncusu çıktığı için. Umarım aynı heyecanı ve keyfi başkaları da duyuyordur. İşte haber:

"Turkcell, iletişim ve teknoloji şirketlerinin Standard&Poor’s finansal verilerine göre sıralandığı ‘Businessweek Infotech 100’ listesinde 25. sırada yer aldı. Turkcell, halka açık iletişim ve teknoloji şirketlerinin Standard&Poor’s verilerine göre sıralandığı ‘Businessweek Infotech 100’ listesine bu yıl 25. sıradan girdi. 10 yıldır yayınlanan listeye üst üste beşinci kez giren Turkcell, listedeki Avrupa şirketleri arasında da beşinci sırada yer aldı."

Etiketler:

Devamı

15 Haziran 2008

Türk Lokumu
























Candy Shop
See which flavor you like and I'll have it for you
Come on in to my store, I've got candy galore
Don't pretend you're not hungry, I've seen it before
I've got Turkish delight baby and so much more
...

Etiketler:

Devamı

9 Haziran 2008

TeknoKritik - 2:
"E-Kimlik ve E-İmza: Ne Farkı Var?"

İbrahim Müteferrika matbaayı ülkemize getirdiğinden kaç yıl sonra bir kitap fuarı açıldı? Bir teknolojiyi yaratan değil, onu takiben kullanan ülkelerde bir teknolojiyi yerleştirmek oldukça gecikebiliyor. Ayrıca kullanıma geçtiğinde o teknolojinin bireyler ve kurumlar tarafından nasıl benimseneceği de öngörülemiyor. Ülkemizdeki E-Kimlik projesi ile ilgili ne zaman bir haber duysam aklımdan hep bunlar geçiyor.


Tüm vatandaşlara akıllı kart temelli bir elektronik kimlik kullandırmayı hedefleyen e-kimlik projesi kendine özel bir akıllı kart işletim sistemi ile yapılan Malezya’dan sonra dünyadaki ikinci örnek olduğu belirtiliyor. BTHaber dergisinde yayınlanan bir değerlendirmeye göre çok girişli özel kart okuyucuları ve uygulamalar hariç sadece akıllı kartların yılda 50 milyon Avro’luk bir kart hacmi yaratacağı belirtiliyor. Habere göre, proje gerçekleştiğinde resmi işlemler uzaktan, e-Kimlik kullanılarak yapılabilecek ancak kartın üzerinde nitelikli elektronik sertifika bulunmayıp güvenlik sertifikası bulunacak. Kişiler isterlerse elektronik imza kullanmak için e-Kimlik kartlarını kullanabilecekler. Peki, buna ihtiyaçları kalacak mı?


VATANDAŞ KİMLİK KARTI PROJESİ
  • TUBITAK-Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS) projesinin ilk uygulaması
  • Uygulama Sağlık ve Sosyal Güvenlik alanında başlayacak. Kurumlar arasındaki eşgüdümü DPT sağlıyor.
  • Proje pilot testleri önce Tübitak UEKAE içinde yapılacak, daha sonra 10 bin ve 300 bin kişiyi içerecek şekilde iki pilot yapılacak. Sonra yurda yayılacak.
  • 31.01.2012 tarihine kadar AKİS’in 5 yıllık kullanım lisans hakkı Plaskart’a verildi. Kart başına şirket Tübitak’a lisans bedeli ödeyecek.
  • Akıllı kart ve kart okuyucuların uyacağı standartlar Tubitak tarafından belirlenecek ve yine Tubitak tarafından denetlenecek.
Kaynak: BTHaber 14-20 Nisan 2008

Avrupa Komisyonu’nun yaptığı ve 2007’de yayınlanmış bir araştırmaya göre halen 32 Avrupa ülkesinden 28’i vatandaşları için sertifika temelli bir kimlik projesini planlıyor veya kullanıyor. Yine aynı raporlardan bugüne kadar bu ülkelerin 12’sinin PKI teknolojisi temelli bir ulusal elektronik vatandaş kimlik kartı yayınladığını biliyoruz. Farklı ülkelerdeki E-kimlik sistemleri elbette ki farklılıklar gösteriyor ancak bu projelerin hemen hepsinde nitelikli elektronik sertifika projenin içinde bulunuyor.

Avrupa’daki e-Kimlik projelerinin bazılarında vatandaşın nitelikli sertifikasını mutlaka belirli bir kartta kullanılması zorunlu iken (örn: Belçika, Estonya) bazı ülkelerde belirli teknik standartlara uyan başka ortamlarda da nitelikli vatandaş sertifikası taşınabiliyor (Örn: Avusturya, İsveç ve Finlandiya). Örneğin Finlandiya ve Avusturya’da mobil imza altyapısı vatandaş kimlik kartı için alternatif ortamlardan birisi olarak kullanılabiliyor. Ayrıca halen İsveç ve İspanya’nın e-Kimlik sistemleri ile mobil imza teknolojisini entegre etmeyi projelendirdiğini de biliyoruz.

Avrupa’daki projelerden en başarılısı İsveç örneği olarak kabul ediliyor. Zira bu günlerde mobil ortamı kullanmayı değerlendiren İsveç, özel sektöre ait sertifika otoritesini de içeren bir model tercih ettiği için, yayınlanan e-Kimlik birinci gününden mevcut tüm özel uygulamalarla da entegre biçimde çalışabiliyor. Halen İsveç’te 300’den fazla uygulama e-Kimlik ile çalışıyor. Bu sayede, vatandaş eKimliğini kullanmakla ilgili bir alışkanlık geliştirebiliyor. Yılda sadece 1-2 defa kullanmak yerine hemen her gün kullandığı için de rahat ve güvenli bir şekilde kullanım mümkün oluyor.


AVRUPA’DA E-KİMLİK PROJELERİ


Avusturya
· Nitelikli elektronik sertifika
· Akıllı banka kartı, akıllı sağlık sigortası kartı ve SIM kartlarda
· 55.000 banka kartı ve 13.000 sağlık sigortası kartı sistemde
· Mobil imza entegrasyonu mevcut

Belçika
· Nitelikli elektronik sertifika + güvenlik sertifikası
· 6.8 milyon e-Kimlik (2008 sonu tahmini)
· Nüfus ve sağlık kayıtlarına erişim, vergi beyannamesi uygulamaları

Estonya
· Nitelikli elektronik sertifika
· 1 milyon e-Kimlik (2008) - aktif kullanım düşük: 55.000
· Kamu işlemlerinin yanında eOylama ve toplu taşıma için kullanılıyor
· Mobil imza entegrasyonu mevcut

Finlandiya
· Nitelikli elektronik sertifika + güvenlik sertifikası
· e-Kimlik sınırlı kaldığı için mobil Kimlik uygulamasını başlatan ülke
· Türkiye’deki eİmza Kanununun örnek alınması tartışılıyor
· Mobil imza entegrasyonu mevcut

İspanya
· Nitelikli elektronik sertifika
· 8 milyon e-Kimlik (2008 sonu tahmini)
· 13 farklı kamu ve özel sektör sertifika otoritesine açık
· Mobil imza entegrasyonu mevcut.

İsveç
· BankID isimli mevcut Eimza sisteminin üzerine kurulmuş
· Bankalar dahil toplam 300 uygulama sağlayıcı mevcut.
· Yetişkin nüfusun %54’üne yayılmış.
· Mobil imza entegrasyonu planlanıyor.

Kaynak: Forrester Research (Finlandiya ve Mobil İmza bilgileri hariç)


E-Kimlik projesi mevcut haliyle başarılı olduğu takdirde vatandaşın işlemlerini güvenle gerçekleştirmesi için e-İmza’ya ihtiyacı kalmayabilir. Başbakanlık genelgesi ile zaten Kamu Personeline de Nitelikli Elektronik Sertifika sağlayamayan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı’ların bu durumda ortadan kalkması ve geriye sadece Telekomunikasyon Kurumu (TK) denetiminin dışındaki Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin kalması kaçınılmaz görünüyor. Eğer sonuç böyle olacaksa elektronik imza kanununda baştan neden özel sektör oyuncularına izin verildi? Diğer yandan e-Kimlik projesi başarılı olmazsa bu durumda birbirine paralel yürüyen ve sadece birisi regüle edilen iki sistemin bir arada yaşaması ve kaynak israfı yaratması muhtemel. Oysa bu iki ucun dışında bir yol elbette mümkün.

Bence 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre kurulmuş ve TK’nın denetimi ve düzenlemesi altındaki Elektronik İmza yapısı korunmalı, TK’nın denetim yetkisi tüm sertifika sağlayıcılara genişletilmeli ve e-Kimlik kartları da bu yapıya eklenerek sistem daha da geliştirilmeli. Hatta Finlandiya’daki gibi mobil imza ayağı da mevcut tüm operatörlerle desteklendiği takdirde, birinci günden çok sayıda vatandaş, özel sektör ve kamu uygulamasının da sisteme dâhil olduğu rekabete açık bir düzen kurulabilir. Belki o zaman elektronik imzanın hayatımıza gerçekten kitap kadar geç girmesini engelleyebilir, elektronik imzanın faydalarını tüm ülkeye ve günlük hayata yayabiliriz.


Etiketler:

Devamı

İnsanları Hayvandan Ayıran: Karmaşık Bir Dil, Gezegene Dair İflah Olmaz Bir Aptallık ve Geleceğe Dair Umut

Etiketler:

Devamı

Akıllı Yaşam: Kendini Bilmek, Öğrenmek ve Üremek

Etiketler:

Devamı

Internet'in Babası Sputnik: Teknolojinin Sosyal Etkilerinin Öngörülemezliği

Etiketler:

Devamı

8 Haziran 2008

Cassis

Etiketler:

Devamı

Avrupa Nedir?

Fransa dönüşünde CDG havaalanında koşarak aktarma uçağını yakalamaya çalışırken Ernst&Young'un bir reklam panosu ile karşılaştım. Panonun yönelttiği soru, özellikle de bizim için, o kadar önemli ve yerinde bir soruydu ki, uçağı falan bırakıp, geri dönüp birkaç poz fotoğrafını çekmeye karar verdim. Yukarıda bu resmi görüyorsunuz. Reklamın muradı nedir konusunda pek çok fikir yürütülebilir ama önce soruyu tekrar edelim. "Europe. A collection of states or a state of mind?" "State" kelimesi Türkçe'ye çevirmesi zorlu bir sözcük ama Türkçe'si aşağı yukarı şöyle bir şey: "Avrupa. Bir devletler topluluğu mu, bir zihinsel durum mu?"

Türkiye'deki AB tartışmalarına, "AB ne karışıyor?" celallenmelerine ışık tutabilecek bir soru. Avrupa bir devletler topluluğu oldukça müslüman nüfusu yüksek bir ülke olarak dışarıda kalıyoruz. Ama Avrupa bir zihinsel birlik, bir düşünce, bir ideal olduğu sürece, ülke olarak bu düşünceye doğru gelişmek, kendi standartlarımızı yükseltmek ve hepimiz için çağdaş medeniyet çıtasına doğru sıçramak ihtimali olabilir. Benim gönlüm zihinsel bir ideal olan, eşitlik, özgürlük, adalet kavramını hedefleyen bir Avrupa'dan yana. Ya sizin?

Etiketler:

Devamı

7 Haziran 2008

Konuşma: FESA / Norveç

Forum of European Supervisory Authorities for Electronic Signatures (FESA) Meeting, 17.06.2008, Lillesand, Norway
"Mobile Signature: SIM cards as Secure Signature Creation Devices" - Dr. Deniz Tunçalp

Turkcell have launched mobile electronic signature infrastructure with participation of the 5 largest banks of Turkey as application providers in 20 February 2007. The scheme has been using GSM SIM cards as SSCDs and attracted attention of many Turkish citizens and application providers. The scheme currently covers more than 30 application providers and more than 1 million signing transactions have already been performed. During the presentation, Turkish experience of implementing and publicizing mobile electronic signatures will be shared and implications will be discussed, drawing conclusions on how digital signature markets can grow and become established into the future to deliver the long-standing promise of electronic signatures.

Etiketler:

Devamı

Mobile Signature @ Forrester

Extending Mobile Identity Beyond Authentication
Banks, Mobile Operators, And Vendors Team Up For SIM Card-Based Security
by Bill Nagel

With mobile phones reaching saturation levels in many countries, banks and other service providers are taking a second look at providing financial and commercial services over the mobile channel. Mobile banking and PKI both flamed out spectacularly in the early part of this decade, but they're making a comeback now that the technology has matured and John Q. Public is ready for them. To be trustworthy, mobile transactions need to be secure, which requires that customers be rigorously identified and authenticated. Mobile signature solutions do just that, enabling not only mBanking and mCommerce, but a wide range of other new value-added consumer and corporate services, all based on the concept that a mobile phone and SIM card are the smart card and reader you always have with you. While easy to use, setting up a mobile signature service is complex and has yet to gain truly solid footing in many markets, but holds substantial promise for the future.


Link to Forrester

Etiketler:

Devamı

Mobile Signature @ Telco 2.0

"We first encountered Mobile Signature at this year’s Mobile World Congres with Telefonica, but the system’s big success has been with Turkcell. And we think it sums up a lot of the possibilities and challenges posed by Telco 2.0."
Read more @ Telco 2.0

Etiketler:

Devamı

Theremin: Muziğe Dokunmak

Etiketler:

Devamı

6 Haziran 2008

Konuşma: Mobile Financial Services Summit / Singapur

6 June 2008 @ 15:45
MOBILE BANKING INSIGHTS CASE STUDY
Turkcell Mobile Signature Services enabling Mobile Banking in Turkey

Dr. Deniz Tuncalp

Etiketler:

Devamı

3 Haziran 2008

Konuşma: Mobile Signature Symposium / Malezya


Mobile Digital Signature Symposium 2008
Building an interoperable platform with a common digital identity for secure mobile transactions in Malaysia.
SKMM Auditorium, Cyberjaya, Selangor
3 June 2008 @ 11:15
"Mobile Signature Service in Turkey"
Dr. Deniz Tunçalp

Etiketler:

Devamı