22 Ocak 2006

Çocukluk Kahramanları

TRT'nin tek kanal olduğu yıllarda çocuktum. Avrupa ve Dünya Buz Pateni şampiyonalarını heyecanla takip ederdik o yıllarda. Daha ilkokula gitmezken ve daha sonra ilkokul yıllarında teklerde tek başıma, çiftlerde çocukluk arkadaşım Ayça ile birlikte, kollarımızı açıp evde koşturarak sporcuları taklit ettiğimizi hatırlarım. O günlerde Türkiye'de hiç buz pisti yoktu. Galeria ilk açıldığında, ilk defa, herhangi bir yarışma yapılabilecek ölçüsü olmasa da bir buz pisti olmuştu Türkiye'de. Yıllar sonra Ankara'daki pist ve hemen ardından İzmir'de bir diğer pist açıldığını biliyorum. Sonra takip etmedim zaten, nerede ne var. Kollarımızı açıp koşturduğumuz yıllarda, üst üste şampiyon olmalarıyla ve estetik değerleri bizce bile anlaşılabilen şiirsel gösterileriyle Natalia Bestemianova ve Andrei Bukin benim kahramanlarımdı. Bu gece, televizyonda eski bir dosta, Avrupa Buz Pateni Şampiyonasına rastlayınca, adlarını hiç bir zaman unutmadığım bu eski kahramanlarımı aradım Internette.

Sayfanın en üstünde gördüğünüz resimleri 1984 yılındaki Dünya şampiyonası'nda çekilmiş. Yandaki de 1988 Olimpiyatlarından. Çift 1983, 1985, 1986, 1987 ve 1988 yıllarında Avrupa Şampiyonu ve 1985, 1986, 1987 ve 1988'de Dünya Şampiyonu olmuşlar. 1984 Sarajevo Kış Olimpiyatlarında gümüş ve 1988 Calgary Kış Olimpiyatlarında altın madalya almışlar. Nasıl kahramanım olmasınlar. Yıllarca onların şampiyonluklarına şahit olmuşum. Bizim evde sağa sola uçuştuğumuz yaşlarda, yani 7 yaşında başlamışlar buz patenine. Ünlü Sovyet koç Tatiana Tarasova tarafından yetiştirilmişler. Ömürlerini buz patenine vermişler yani, 7 yaşından başlayarak.

Şimdiki çocukları nasıl etkiliyordur acaba buz pateni gösterileri? Herhalde bir zamanlar Eurovision kadar olay olan ve Türkiye katılmasa da çok önemli bir spor olayı olarak verilen bu estetik spor dalını farketmiyorlardır bile. Bu sene, teklerde iki sporcumuz katılıyormuş, Avrupa şampiyonasına. Umarım iyi sonuç alırlar ama 7 yaşından başlayarak ömrünü bir spor dalına vakfedebilmenin çok zor olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

2 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Jane Torvill ve Christopher Dean vardi. Tabii bir de Katarina Witt. Ne güzel günlermiş :)

9:23 ÖÖ  
Blogger Berceste dedi ki...

Jane Torvill ve Christopher Dean gecen sene BBC'nin bir yarisma programinda unlulere buzpateni ogreterek dans yarismasi yaptirdilar, ben de sizin gibi cocukluk gunlerime dondum, hala formdalar.Jane biraz kilo almis, olgunlasmis ama Christopher haaalaaa ayni ! Onlar da ara ara gosteri yaptilar.Gene muhtesemdiler... Eski bir post'a yeni bir yorum oldu ama, gorunce yazmadan duramadim.

7:16 ÖÖ  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa