25 Ocak 2006

Internet Ne Muazzam Şey

Siteye bırakılan yorumlardan anlıyorum ki, tanımadığım tesadüfi ziyaretçilerden, ODTÜ Endüstri'nin dünyanın dört bir yanındaki mezunlarından, uzun süredir göremediğim eski dostlarıma çok değişik insanlara ulaşmamı sağlıyor bu site. Herkese bir açıkgünlük (blog) yapmasını tavsiye ederim. Bakın bu sitenin son 1000 ziyaretçisi nerelerden gelmiş.

Bu arada "blog" kelimesine Türkçe karşılık bulmak isteyenlere takılmış Serdar Kuzuluoğlu Radikal'deki köşesinde. Diyor ki: Bu kadar blog demişken, şu bloga 'web güncesi' gibi saçma sapan Türkçe karşılıklar yerleştirmeye çalışanlara da "DURUN, siz evlenemezsiniz, çünkü siz kardeşsiniz" demek istiyorum. Bloglar günlük değil; web log. Günlük (ya da yeni Türkçesiyle günce) anlamına gelen 'web diary' olsaydı onlara Wdiary gibi bir şey diyor olurduk; demiyoruz. Blogun karşılığı olsa olsa web kaydı olur diye düşünüyorum." Bu mantığa katılmak mümkün değil.

Buna göre "bilgisayar" yerine "hesaplayıcı" falan dememiz veya "kompüter" gibi bir ucubeye takılı kalmamız lazımdı. Oysa ne güzel Türkçe bir kelimedir "bilgisayar". Aydın Köksal hocamızın aklına sağlık. Günlük illa her gün yazılan bir şey olmadığı gibi, "blog" da kayıt tutmak amacıyla oluşturulmaz. TSE'nin bilgi teknolojileri ile ilgili bazı standartlarında "loglama" dediğimiz şeye "günlükleme" dendiğini de hatırlamak lazım.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa