23 Ocak 2006

Güle Güle Gürkan

Çocukluktan beri tanıyıp sevdiğim, düzgün insan olma özellikleri ve siyaset sahnesindeki varlığı ile diğer politikacılardan açık biçimde ayrılan, solda birleştirici lider olmasını umduğum ama son yıllarda kanser ile mücadele eden Aydın Güven Gürkan, bu gün, gözlerini hayata yummuş. Tanışmak fırsatım olmamıştı. Bir defa, Ankara'da trafikte yandaki arabanın içinde görmüştüm. Sabah haberi duyduğumda, bir yakınımı kaybetmiş gibi üzüldüm.



AYDIN GÜVEN GÜRKAN
10 mayıs 1941 tarihinde Elazğ'ın merkeze bağl Perçenç (Akçakiraz) köyünde dünyaya geldi. Babasının memur olması nedeniyle ilk ve orta öğrenimini Anadolu'nun çeşitli illerinde tamamlayan Gürkan, 1963 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Maliye ve İktisat bölümünü bitirdi. Ardından Almanya'da Köln Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Siyasal yaşamında 3 kez milletvekili seçilen Gürkan, Halkçı Parti (HP) ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin (SHP) Genel Başkanlığı görevlerinde bulundu.




1970 yılında Gazi Üniversitesi'nde asistan olarak akademik kariyerine başladı. 1973 yılında doçent olan Gürkan, 37 yaşında da profesör ünvanını aldı. Gazi Üniversitesi'ne bağlı Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'nda müdürlük yapan Aydın Güven Gürkan, uzun yıllar Ekonomik Doktrinler kürsü başkanlığında bulundu ve bir süre rektör vekilliği görevini de sürdürdü. 1981 yılında, YÖK sistemini ve baskıları protesto ederek üniversiteden ayrıldı.


Prof. Gürkan, 1983 yılında politikaya girerek aynı yıl Halkçı Parti'den 17. dönem Antalya milletvekili oldu. 1984’de bu partinin genel sekreterliğine, 1 Temmuz 1985 tarihinde ise partinin genel başkanlığına seçildi. Gürkan, SODEP Genel Başkanı Erdal İnönü ile birlikte 3 Kasım 1985'te gerçekleşen SODEP –HP birleşmesinin baş mimarlarından oldu. Birleşmenin ardından aynı gün oy birliği ile SHP adını alan birleşik partinin ilk kurucu Genel Başkanı olan Gürkan, 1 Haziran 1986'da bu görevi İnönü'ye bıraktı. 1987 genel seçiminde parlamento dışında kalan Gürkan, aktif parti politikasına bir süre ara verdi. Daha sonra 1991 SHP kurultayında Parti Meclisi üyeliğine seçilerek, yeniden aktif göreve döndü.


1991 seçiminde İçel milletvekili olarak parlamentoya girip SHP Grup Başkanvekili olan Gürkan, aynı göreve 1992'de yeniden seçildi. 20. dönemde İzmir’den milletvekili olan Gürkan, 1995’de gerçekleşen SHP-CHP birleşmesine önemli katkılarda bulundu. Aynı yıl DYP – SHP koalisyon hükümetinde Çalşma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı. CHP'den ayrıldıktan sonra bir süre Yeni Türkiye Partisi'ne katıldı. Tüm siyasal çalşmaları bağlamında sol değerleri öne çıkaran bir çizgi izledi.


Bir kızı olan Gürkan, tiyatro ve bale sanatçısı Serap Aksoy ile evliydi. Almanca ve İngilizce bilen Gürkan'ın çeşitli ders notlarının yanısıra yayınlanmş çok sayıda makalesi ve "Kalkınmanın Sosyo-Ekonomik Sorunları" adlı bir kitabı bulunmaktadır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa