17 Kasım 2009

Teknoloji ve Mahrem Dostluk (Intimacy)

Etiketler:

Devamı

13 Kasım 2009

Norveç Mobil İmza'da Türkiye'yi Örnek Alıyor. Peki Türkiye Ne Yapıyor?

Kişisel mazimle de ilgili güzel bir haber gördüm bugün. Sektörden bir dost yollamış. Emeği geçen bir başka dostumla bana "'İskandinavya'ya örnek oluşumuz... Elinize ve emeğinize sağlık" demiş. Sağolsun. Böyle hatırlanmak çok güzel. Mobil imza bir zamanlar benim gevezelikle ortaya attığım bir rüyaydı. Sonra destek buldu, sonra gerçek oldu. Kullanıcı sayısı bir türlü istediğimiz rakamlara gelmediği için üzülsek de buna rağmen daha da öteye geçip artık dünyada parmakla gösterilir, telekomun ve bilişimin lideri sayılan ülkelerce örnek alınır oldu.

İnsan başka ne ister? Tabii bu eserin yaşamasını ve ülkenin geleceği için hayallerimize bile sığmayan olası muhteşem etkilerini de aşan faydalar sağlamasını ister. Mobil imzanın sağladığı güvenlik ve kolaylığı herkes kullanabilsin ister. Internet bankacılığı şifremi en son ne zaman değiştirdiğimi unuttum. Onu bırakın şifremin kendisini de unuttum. Neden? Çünkü şifre kullanmıyorum. Çünkü basit bir şifre ile korumuyorum banka hesabımı. Kapı gibi yasal dayanağı olan elektronik imza ile koruyorum. Ama ne yazık ki benim gibi yapan kullanıcı sayısı, ihtiyacın çok daha büyük olmasına rağmen hala oldukça sınırlı.

Peki bu nasıl çözülür? Bence bu ancak görünmez bir elin ayaklarımıza doladığı görünmez iplerin çözülmesi şartıyla mümkün olabilir. Sadece ben değil, sadece Turkcell'deki arkadaşlarım değil. Daha pek çok şirketten pek çok kişinin emeği ile neredeyse yoktan var edilen mobil imza, neden buna en çok sarılması gereken bazı kamu kurumların işine gelmiyor?

Artık Turkcell'de çalışmıyorum. Bu yazıdaki fikirlerim de sadece beni bağlar, Turkcell'i bağlamaz. Baştan bunu söylemiş olayım sonrasını uzatmadan söyleyeceğim. Türkiye'de E-imza pazarının neredeyse hepsini oluşturan Dış Ticaret Müsteşarlığı, Adalet Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı uygulamaları mobil imzaya da entegre olmadan mobil imzanın Türkiye'de oluşmaya başlayan elektronik imza pazarında uzun vadede tutunması zor. Uygulama entegrasyonu hazırlığı kaç yıl önce, daha ben görevdeyken tamamlandığı halde, hala bunca yıl sonra neye ve niye direniyorlar, niye mobil imzanın e-imza pazarına girişini engelliyorlar bir türlü kabul edemiyorum. Bayrağı devrettiğim arkadaşım Mehmet Turan aşağıdaki haberde doğru söylüyor. Kamu kabul etmeden bu iş olmaz. İmza devlette geçer. Mobil imza E-Devlet kapısında bile geçiyor ama bu kurumlarda geçmiyor.

El birliği ile Dünya çapında bir en iyi uygulama ve yeni bir teknoloji yaratıyorsun, en çok ihtiyacı olan devlet kurumları, altyapıları da hazır olduğu ve geliştirmeleri YILLAR ÖNCE bittiği halde kontağı çevirmiyor. Onun yerine E-imza kullanımı zorunlu olan binlerce kullanıcıyı bedavaya alabileceği, kolayca her yerde kullanabileceği mobil imza'dan mahrum ediyor.

Bırakın elektronik imzayı isteyen SIM kartında kullansın, isteyen cüzdanında taşıdığı akıllı kartında. Norveç milyonlarca kişiye akıllı kartta elektronik imza dağıttığı halde şimdi bize bakıp Mobil İmza'ya dönüyor. Peki ya biz ne yapıyoruz?

Avea da mobil imzasını hazır etti aylar önce. Vodafone da hazırlıyor. Daha ne olmasını bekliyoruz?

***

Telekomünikasyon sektörünün öncü ülkelerinden Norveç, mobil imzayı yaygınlaştırmak için Türkiye ve Turkcell'i örnek aldı.

Bu kapsamda bir dizi incelemelerde bulunmak üzere 15 ülkeden 18 operatörün bulunduğu "Mobil İmza İnisiyatifi" üyesi Telenor şirketinden Kristin Fleija, BBS'den Wencke Fagereng ve Bank ID'den Nils Inge Türkiye'ye gelerek 2 boyunca İstanbul ve Ankara'da çeşitli temaslarda bulundu. Garanti Bankası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile görüşen Norveçli heyet Türkiye'deki mevzuatı da incelemeye aldı. Yetkililer, aldıkları bilgiler doğrultusunda Norveç'de mobil imza uygulamasının yaygınlaştırılmasına yönelik ortak bir program yaratmayı hedefliyor.

Turkcell Mobil İmza Birim Müdürü Mehmet Turan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de mobil imza kullanımının artırılması için özellikle kamu kurumlarının resmi işlerde mobil imzayı kabul etmeleri gerektiğini belirterek, bu yönde en son adımı ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) attığını ifade etti.

Referans'ın sorularını cevaplandıran Nils Inge de, mobil imza kullanımının başka hizmetleri de geliştireceğini belirterek, Norveç'in 4.5 milyonluk nüfusunun 2.5 milyonunun elektronik imza kullandığını ifade etti. Elektronik imza için ayrıca bir aparat taşınması gerektiğini kaydeden Inge, "Mobil imza ise cep telefonu üzerinden gerçekleştirilebiliyor ve insanlar cep telefonlarını her zaman yanlarında taşıdıkları için kullanımı daha rahat" dedi.


Devamı

5 Kasım 2009

Barış Hemen Şimdi

Herkesin Barış istediğini sanmak yanılsamasından çıktığımız ve Barış'ın ne kadar politik ve zor olduğunu anladığımız şu günlerde, hep beraber Barış'a daha fazla kafa yormalıyız. Erich Fromm'un Barış'ın Teorisi ve Stratejisi üzerine yazdıklarını okumanın vaktidir.


Devamı