23 Mart 2009

Engel Nerede?

Teknolojinin Evrimi

22 Mart 2009

Predictably Irrational

Etiketler:

Devamı

15 Mart 2009

Konuşma: MVNO Innovation Executive Forum 2009 / London

MVNO Business Outlook: Barriers and Opportunities for Potential MVNOs in Turkey
• Benchmarking with International examples and lessons learned from MVNO cases worldwide.
• Assessing the Turkish GSM market for establishing an MVNO in Turkey.
• Identifying barriers and opportunities that are critical for MVNO business plans.
• Creating MVNO business plans that create real value to the customer.

Dr. Deniz Tunçalp, MVNO Business Manager, Turkcell

Tarih: 6 - 8 May 2009
Yer: London, UK

Etiketler:

Devamı

14 Mart 2009

Kitabım çıktı :)

10 Mart 2009

TeknoKritik - 10:
Bir Hamburger Kaç Arkadaşınıza Eşdeğer?

Geçtiğimiz Ocak ayında Burger King, Facebook üzerinde “widget” uygulama ile bir kampanyaya başladı. Uygulamayı Facebook profilinize ekledikten sonra eğer 10 arkadaşınızı arkadaş listenizden çıkarırsanız Burger King size bedava 1 Whooper veriyordu. Üstelik uygulama, arkadaş listenizden çıkardığınız her bir kişiye de bir hamburgerin onda biri kıymetinde olduğunu bildiriyor ve onu da kampanyaya katılmaya davet ediyordu. Kampanyanın başlamasından sadece 8 gün sonra oluşan sonuçlar nedeniyle Facebook’un önlem alacağını açıklayınca kampanya zorunlu olarak sona erdi. Bu süre zarfında yaklaşık 23.000 “Whooper” değerinde toplam 234.000 kişi arkadaş listelerinden çıkarıldı. Böylece sosyal ağ arkadaşlığının kaç kuruş değerinde olduğunu da hesaplamak fırsatı doğdu.

Facebook’un Internet üzerindeki sosyal ağlar geri dönülmez bir biçimde hayatımıza sokması aslında bu teknoloji etrafındaki pek çok değer, algı ve kabulü de beraberinde değiştirdi. “Arkadaş” kelimesi Facebook’tan önce ve Facebook’tan sonra artık başka anlamlar taşıyor. Bu teknolojinin etrafında oluşturulan dili belirleyen, “arkadaş listesi”, “widget” ve benzeri pek yeni anlamlara sahip kavramları hayatımıza sokan Facebook, Internet üzerinde sosyal ağ denen teknolojinin nasıl şekil alacağını ve bu teknolojiyi anlatan dili oluşturmada çok önemli ve etkin bir rol aldı. Bu yılki Mobil Dünya Kongresi’nde Nokia standındaki Ovi servisini bir ziyaretçiye anlatan stand görevlisinin de ziyaretçiden aldığı yanıtta olduğu gibi artık Internet üzerindeki sosyal ağlar müşteri tarafından “Facebook gibi bir şey” olarak anlaşılıyor. Facebook tek başına bu oyunun kesin ve nihai galibi olmasa da, sosyal ağ teknolojisinin sahiplenmesi ve bu alanda hakimiyet oluşturması sayesinde çok ciddi bir avantaj elde etmiş durumda.

Teknolojisini yaymak ve kullanıcılara kabullendirmek için pek çok başka teknoloji üreticisi durmaksızın birbiriyle rekabet halinde. Bu yılki Mobil Dünya Kongresinde yapılan açıklamalarla iyice görünür halen gelen mobil telefon işletim sistemleri arasındaki mücadele de buna güzel bir örnek. Bu yıl GSM kongresinde yapılmış önemli açıklamalardan birisi Microsoft Windows Mobile’ın yeni sürümünün LG’nin üreteceği 50 yeni akıllı telefon modelinde destekleneceğinin açıklaması oldu. Bu gerçekleştiğinde alışılmış Windows deneyiminin mobil ortamda yaygınlaşması için Microsoft önemli bir avantaj yakalayacak. Geçtiğimiz yıllarda telefon işletim sistemleri pazarın bir zamanlar tek hakimi gibi görünen Symbian, rekabet karşısında önemli pazar payı kaybetti (2005: %74.3, 2008: 52.4, Kaynak: Canalys). Bunun üzerine Symbian ticari bir ürün olmaktan vazgeçerek, Nokia’nın da desteği ile kurulan Symbian Vakfının ücretsiz sağladığı bir mobil işletim sistemi olmaya karar verdi. Sektörde ayrıca Apple iPhone işletim sistemini (2008: %9.6), Research in Motion, Blackberry işletim sistemini (2005: %8.6, 2008: %16.5) sahip oldukları başarılı telefon modelleriyle hâkim kılmaya ve kullanıcı deneyimini yeniden tanımlamaya çalışıyor. Bir yandan da Google, açık kaynak kodlu Android işletim sistemi ile mobil endüstrisinin ruhunu değiştirmenin, kendisine kataloglayıp arayacak yeni bilgiler oluşturmanın, lokasyon ve yön bilgisine “Google Maps” ve “Streetview”’i de katarak mobil cihazları yeniden tanımlamanın peşinde.

Bir zamanlar tuttukları günlüklerini başkalarının okumasından çekinen gençler, artık günlüklerini Internet üzerinde tüm dünya ile paylaşmaktan kaçınmıyorlar. DOS temelli kişisel bilgisayarlardan, Windows’a oradan da Internet ortamına geçişte bilgiyi algılama ve yaşama şekillerimiz nasıl değiştiyse, mobil devrimin daha da derinleşmesi ile alışkanlıklarımız, teknolojiye ilişkin yargılarımız ve tanımlamalarımız tekrar dönüşecek. Kimsenin sonucu baştan tasarlayamayacağı bu fırtınalı ortam şirketler ve teknolojiler için pek çok varoluş riskini beraberinde taşısa da dümeni doğru tutup rotasını takip etmeyi başaranları teknoloji alanında dünya çapında üstünlük kurma fırsatları bekliyor.

Etiketler:

Devamı