22 Ekim 2007

Turkcell Mobil İmza Şimdi de Sağlık Sektörünün Hizmetinde

Aylardır üzerinde çalıştığımız projeler bir bir hayata
geçiyor. Önümüzdeki aylarda da devam edeceğini umuyorum. Bunlardan birisi olan Mobil İmza'nın sağlık sektöründe kullanımı Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS)'nde geçtiğimiz hafta Antalya'da Bakanlık tarafından düzenlenen E-Sağlık konferansında lanse edildi.
Aynı konferansta Birim Yazılım firması da Hastane otomasyonu paketini mobil imzaya entegre ettiğini duyurdu ve ilk örnek olarak Şişli Etfal Hastanesi'nde kullanıma açtı.

AHBS'de bir hastanın sağlık verisine başka bir aile hekimi tarafından erişilebilmesi için mobil imza ile hastanın onayı alınması için mobil imza kullanılıyor olacak. Bunu takiben hastanın kendi bilgilerine ulaşması imkanı da söz konusu. Böylece 1.basamak sağlık hizmetlerinde mobil imzanın yaygın olarak kullanımı kapısı aralandı. Takiben 2. basamak sağlık hizmetleri olan hastanelerde de hastaların ve doktorların kimliğini tanıma, elektronik imzalarını alma ve kendi bilgilerine ulaşmaları için mobil imza kullanılıyor olacak. Şişli Etfal'de bugün Birim Yazılım'ın çözümü ile Internet üzerinden doktor randevusu alınabiliyor. Birim'in çözümüne ileride hastaların kendi kayıtlarına, laboratuar sonuçlarına mobil imzalarıyla Internet üzerinden erişmeleri de eklenecek. Mobil İmza fikri ilk atıldığın akla gelmeyen uygulamalar şimdi bir bir hayata geçiyor. Bunda pek çok kamu kurumunda çok kapsamlı bilgi sistemlerinin çoktan kurgulanmış olmasının payı da büyük. Mobil İmza, son noktada, zaten kurulmuş bilgi sistemlerinin kişiyi tanıma, belirli işler işlemler için onayını alma derdini çözüyor.

Sağlıkta Mobil İmza Dönemi

Turkcell'in yasal olarak ıslak imzaya eşdeğer servisi Turkcell Mobil İmza'nın bu yeni uygulaması, Sağlık Bakanlığı tarafından Antalya'da 18 Ekim tarihinde düzenlenen “E-Sağlık Kongresi”nde yapılan “Aile Hekimliği Uygulaması ve Bilgi Sistemi” panelinde tanıtıldı. Cep telefonları üzerinden elektronik imza atılmasını sağlayan bu servis, Sentim Bilişim A.Ş. ‘nin geliştirmiş olduğu Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'nde (AHBS) hasta bilgilerine güvenli erişim amacıyla kullanılmaya başlanacak.

Turkcell Mobil İmza ile bir hasta herhangi bir nedenden dolayı, kendi aile hekimi dışında başka bir aile hekimine muayene olmak durumunda kalırsa aile hekimi, aile hekimliği bilgi sistemi ve mobil imza sayesinde, bu hastanın hasta kartını ve son muayenelerini görüntüleyebiliyor. Mobil İmza, ABHS ile doktor arasında hastaya ait gizli bilgilerinyasal bir onay mekanizmasıyla daha güvenli şekilde yapılmasını sağlıyor.

Turkcell Mobil imza evlilik, tapu gibi kanunen belirli bir şekilde törenle gerçekleştirilmesi şart olan ve üçüncü kişilerin kefaletini gerektiren işlemler dışında, ıslak imza gerektiren tüm özel, kamu ve banka işlemlerinin cep telefonları üzerinden yapılabilmesine olanak sağlıyor. E-imza teknolojisini mobil ortama taşıyan Turkcell Mobil İmza, ayrı bir akıllı kart ve kart okuyucu kullanmaya gerek olmadan, daha düşük maliyetli olarak, imza gerektiren işlemlerin elektronik ortama taşınabilmesi, resmi başvuruların uzaktan yapılabilmesi ve e-Türkiye dönüşümünün gerçekleştirilmesinde önemli bir imkân sağlıyor.

Yasal olarak ıslak imzaya eşdeğer olan Turkcell Mobil İmza, Mart ayında beş bankanın işbirliğiyle internet bankacılığı alanında başlamıştı. 11 bankaya yayılan uygulama kısa sürede büyüdü ve kamuda, belediyecilik alanında, bankacılık alanında farklı uygulamalarda (ATM'den kartsız para çekme, kredi onayı gibi), e-imzalı e-posta, e-dosya, e-satın alma gibi birçok farklı alanda da kullanılmaya başlandı.

1 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Dear Mr Tuncalp,

I'm Account Manager for MDA Consulting an italian consulting company for helping italian companies in developing businesses in Turkey and Thailand.

Our Town Office is in Milan and our Branch Office is in Istanbul.
I took your profile on Linkedin.

We are organizing a Mission in Istanbul on te 21st of january with the cooperation of TUSIAD.
And I would like to introduce you a n italian company for network engeneering that is looking for businesses in Turkey. I would like you to contact me at my e-mail address for further information.

rronda @ mda.it

Please this is not spam.

Contact me ASAP.

Best Regards

Roberta Ronda

12:56 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa