23 Ağustos 2007

Belediyecilikte Mobil İmza'ya Başlangıç

Bugün İstanbul'da tarihi yarımadanın büyük bir bölümünü kapsayan Fatih Belediyesi mobil imza kullanmaya başladığını bir basın toplantısı ile duyurdu. Halen vatandaşın belediyeye gelerek yapması gereken 6 işlemi mobil imza ile entegre eden Fatih Belediyesi, yakında yeni işlemleri de mobil imzaya taşıyacağını söyledi. Bir zamanlar benim zihnimde kapalı olan bir fikrin sokağa çıkması, 9 bankadan sonra belediyecilikte de kullanılır olması beni çok mutlu ediyor.

Eğer gerçekten mobil imzayı yaymayı başarabilirsek, ülkemizde pek çok sektörün işleyişine ciddi katkı sağlamak, insanların hayatını çok kolaylaştırmak ve kişisel bilişim güvenliklerine katkıda bulunmak mümkün. Umarım gelecekte 1 milyon insanın mobil imzası olacağı bir günü görürüz. O gün Türkiye, çoktan çağ değiştirmiş demektir.

Anadolu Ajansının konuyla ilgili geçtiği detaylı haberi aşağıda bulabilirsiniz

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, e-imzanın ardından ''mobil imza'' uygulaması başlattıklarını bildirdi. Demir, Topkapı Holiday Inn Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, gücün artık bilgi ve teknoloji ile ölçülmeye başlandığını belirterek, Fatih Belediyesi olarak teknolojinin nimetlerinden faydalanarak vatandaşların hayatını kolaylaştıran uygulamalara imza attıklarını söyledi.

Demir, teknoloji atağına 2005 yılında ''Kent Bilgi Sistemi'' ile başladıklarını hatırlatarak, ''Fatih'i tüm sokakları, evleri, iş yerleri ve kamu kurumlarıyla elektronik ortamda kayıt altına alarak vatandaşın belediye ile ilgili tüm işlemlerinde kolaylık sağladık. E-belediyecilik uygulamaları ile 7 gün 24 saat kesintisiz, hızlı ve kaliteli hizmet hedefimize ulaştık'' diye konuştu.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) sertifika talebinde bulunarak e-imza alan ve uygulayan Türkiye'deki ilk belediye olduklarını dile getiren Demir, ''mobil imzayla'' da vatandaşların belediyeye gelmeden beyan ve bildirimlerini vermelerini sağladıklarını ifade etti.

''Mobil imza'' kullanımını slayt gösterisi eşliğinde uygulamalı olarak anlatan Demir, vatandaşların işlemlerini herhangi bir ilave kart taşımadan cep telefonunu kullanarak yapabildiğini kaydetti. Mustafa Demir, ''Yüzde 100 güvenli olan ve hukuksal geçerliliği ıslak imzadan farklı olmayan bu sistemle hizmeti vatandaşın ayağına götürüyoruz'' dedi.
Bu uygulama ile vatandaşların şimdilik bilgi edinme, ihale teklifi ve bina beyanı gibi işlemlerini bilgisayarın veya internet erişimi olan cep telefonundan gerçekleştirebildiğini ifade eden Demir, önümüzdeki süreçte bu işlemlere evlilik müracaatı, imar durumu ve iş yeri ruhsatının da ekleneceğini bildirdi. ''Fatih Belediyesi'nin Türkiye'de e-imza ve mobil imzayı kullanan ilk, dünyada ise mobil imzayı uygulayan ilk, e-imzayı kullanan ise ikinci belediye olduğunu'' vurgulayan Demir, şunları kaydetti: ''Kısa sürede yaygınlayacağını umduğumuz bu sistemler kağıt üzerinde olduğu için ağır işleyen bürokrasiyi azaltacak ve basitleştirecek. Bu uygulamalarla hem vatandaşımızın işi kolaylaşmış oluyor hem de biz zamandan, emekten ve maliyetten tasarruf ediyoruz.''

E-İMZA DÖNEMİ
E-imza uygulaması ile ilgili de bilgi veren Demir, Şubat ayında sertifikasını aldıkları e-imzayı ilk olarak belediye ve banka arası ödeme gönderme emirleri yaparak kullanmaya başladıklarını söyledi. Demir, bu sayede zaman, kurye ücreti ve kağıttan tasarruf sağlandığını dile getirerek, şöyle konuştu: ''E-imza ile belediyemiz, örneğin banka işlemlerinde bizzat genel müdürlükteymiş gibi işlem yapıyor. Eski sistemde şubeye giden görevlimizin işlemi şubeden genel müdürlüğe, genel müdürlükten yeniden şubeye ve hesaba geçiyordu.

E-imza ile görevlimiz, işlemlerini masadan kalkmadan tek tuşla ve aynı anda yapıyor.'' Sistemin maliyeti sorulan Demir, her 2 uygulamanın mevcut sisteme entegrasyonunun 17 bin 500 YTL'ye mal olduğunu söyledi. ''Mobil imza'' hizmetini sunan Turkcell'in Mobil İmza Birim Yöneticisi Deniz Tunçalp de, sistemden faydalanmak isteyen vatandaşların mevcut SİM kartlarını 3 YTL karşılığında yenisi ile değiştirmelerinin yeterli olacağını belirterek, sisteme üyelik ücretinin ise imza sınırlaması olmaksızın ayda 5 YTL olduğunu kaydetti.

Mustafa Demir, bir gazetecinin ''Sistemden sadece Turkcell aboneleri mi faydalanacak?'' sorusu üzerine de, sistemin alt yapısının tarafsız olarak tüm operatörlere uygun olarak geliştirildiğini, bu hizmeti sunmak isteyen operatörlerin kendi alt yapılarında düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

Etiketler: ,

1 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Deniz Bey,
Biz EG Yazılım ve ALPData Yazılım olarak hastane ve belediyecilik yazılımları konusunda uzmanlaşmış ve yazılımları yaklaşık 20 belediy eve 60 ayakın hastanede çalışan iki ortak firmayız. Yazılımlarımızı mobil imza altyapısına entegre ederek yazılımlarımızı kullanılan kurumlara mobil imzaya geçmeleri için önerilerde bulunmak istiyoruz. Bunu için nasıl bir çalışma yapmalıyız, sizinle nasıl irtibat egeçebiliriz.
Davut Gökhan Karatepe
gokhan@egyazilim.com

4:36 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa