1 Kasım 2008

TeknoKritik - 6:
Mobil İmza ile İşinizi Farklı Yapmak
ve Farklı İşler Yapmak

Geçtiğimiz haftalarda bir CEBIT Bilişim Eurasia fuarını daha yaşadık. Fuar yıllardır olduğu gibi bu yıl da, Telekom’un Türkiye Bilişim Sektörünün ne kadar önemli bir kısmını oluşturduğunu gösteriyordu. Fuarın başrol oyuncuları olan Telekom şirketleri çok geniş bir alana yayılmış ve kurulan standlar pek çok ilginç servis ve yeniliği kullanıcısı ile tanıştırmaya ayırılmıştı. Benim de hazırlığında yer aldığım ve Turkcell standının önemli bir kısmının ayrıldığı Turkcell Mobil İmza’lı yeni servisler, mobil imza kullanarak işimizi farklı yapmak ve farklı işler yapmanın örneklerini veriyor, ziyaretçilere bunları kullanmanın yanı sıra gerçekleştirilebilecek farklı fırsatları düşündürmeyi amaçlıyordu.

Turkcell Mobil İmza, kullanıma başladığı günden beri finansal servislerde, sizi Internet ortamının güvenlik risklerinden korurken, yeni şifre ezberlemekten, ezberlediğiniz şifrenizi mecbur kalarak arada bir değiştirmekten, bu şifreleri yeniden öğrenmek derdinden ve risk alarak bu şifreleri bir yerlere yazmaktan kurtarıyor. CEBIT fuarında, Turkcell Mobil İmza’nın Internet bankacılığının yanı sıra bankalar arasında son zamanlarda hızlanan mobil bankacılık yarışında, bir endüstri standardı haline gelmeye başladığını gösteriyordu. Türkiye İş Bankası’nın İşCep akıllı telefon uygulamasının, Akbank, Garanti ve TEB’in WAP üzerinde çalışan mobil şubelerinin Turkcell Mobil İmza’yı nasıl kullandıklarını gördük. Bazı bankalar, mobil imza kullananlara, diğer müşterilerden daha fazla işlem yaptırırken, bazı bankalar mobil güvenlik risklerine öncelik vererek, kullanıcılarına mobil imzayı artık şart koşuyorlar. Ayrıca, mobil imza kullananlar için bu kanalları kullanmanın çok daha kolay ve farklı bankalar arasında standart bir kullanıcı deneyimi sunduğunu da belirtmek gerekir.

Turkcell standında mobil imza ile nasıl çalıştığı gösterilen çok önemli diğer bir haber de, önümüzdeki aylarda açılması beklenen ve hazırlıkları Türksat tarafından gerçekleştirilen E-Devlet Kapısı uygulaması idi. Turkcell Mobil İmza standını ziyaret edenler, E-Devlet Kapısı’nın arayüzü ile tanıştı, mobil imzanın E-Devlet kapısından geçip kamu işlemlerine ulaşmak için nasıl bir kullanım imkanı sağlayacağını, E-Devlet kapısının lansmanından da önce kendileri görmek ve denemek imkanı buldular.

Yukarıdaki iki kullanım örneği, bir web portalı veya bir J2ME veya WAP uygulamasında mobil imzanın nasıl kullanılacağını göstermenin ötesinde, işimizi mobil imza ile nasıl daha farklı, daha güvenli, daha kolay yapabileceğimizi gösteriyordu. Mobil imza ile yeni işler yapmanın çarpıcı bir örneği ise, Turkcell’in Kale Kilit ile birlikte geliştirdiği, Dünya’da bir ilk örnek olarak kullanıcılara sunulan mobil imzalı kapı kilidi idi. Kale Kilit’in X10 akıllı kilit modeli ve ev güvenliği sistemi ile mobil imzanın entegrasyonu ile çıkan ürün, pazara sunulmasıyla birlikte, yeni ihtiyaçlara yeni çözümler sunacak gibi görünüyor. Sadece kapınızdaki kilidin göbeğini değiştirip, kapıya yakın bir elektrik prizine basit bir modül takarak, kapınızın ve dilediğiniz pencerelerin, siz evde yokken açılıp kapandığında SMS ile haberdar olabilecek, dilerseniz bu durumda yüksek sesli bir alarmı çaldırabilecek ve Turkcell Mobil İmza’nız ile kilidinizi uzaktan yöneterek, evde olmasanız da kapınızı açıp kapatabileceksiniz. Böylece, çocuğunuzun siz yokken eve kaçta geldiğinden, kışın yazlığınıza kimsenin girip girmediğinden emin olabilecek, düzenli temizlik hizmeti aldığınız bir kimseye anahtar vermek zorunda kalmayacaksınız. Hiçbir yakınınız da anahtarı olmasa da artık kapıda kalmayacak. Mobil imza’nın bu kullanımımı da teknoloji ile yeni işler yapmaya güzel bir örnek olacak umarım.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa