2 Eylül 2006

Turkcell Mobil İmza

Aylardir uzerinde calistigim, GSM SIM kartları üzerinden nitelikli elektronik imza (ıslak imzaya eşdeğer) atabilmeye yarayan Mobil İmza teknolojisi nihayet gözler önüne çıkmaya hazır. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek CEBIT Bilişim Eurasia fuarında, Turkcell standında görebilirsiniz. Ben de muhtemelen oralarda olurum. Bütün bu servisle ilgili koşuşturmalarımı yakında bilen babacığım de keşke oralarda olabilseydi.

Beni fazlasiyla heyecanlandiran bu servis, dunyada cesitli acilardan ilklerden birisi. Turkiye'deki Elektronik İmza kanununa referans teskil eden AB Elektronik Imza direktifine uygun hazirlanmis ve ticari olarak piyasaya sunulmus Avrupa'daki 4. servis olacak. Ilk 3 servis Norvec (Telenor), Finlandiya (Elisa) ve Finlandiya (TeliaSonera). Kuzey Avrupa ulkelerinde, bir miktar da devletin yonlendirmesiyle baslayan bu servis, Avrupa'da ilk defa anlamli bir pazar sansi olacagi dusunulerek genis olcekte piyasaya sunulacak. Elektronik imza anahtar ciftinin, musteri tarafindan, akilli kartin uzerinde, karti teslim aldiktan sonra gerceklesmesi teknolojisi (On-Board Key Generation- OBKG)'ni de ticari olarak kullanan ilk mobil imza servisi olacak.

Turkiye'de bilgisayar penetrasyonunun, son yillarda artsa da, dusuk kalmasi nedeniyle GSM ortamında bu servisin sunuluyor olması bence çok büyük bir fırsat. Vatandaslarin cok sınırlı bir kısmının bilisim teknlojilerinin nimetlerinden yararlanabilmesi anlamina gelen, gelişmiş ülkelerle aramizdaki dijial uçurum (digital divide)'un bir miktar kapatilabilmesi icin bu servisin çok onemli işlevleri olabilecegini dusunuyorum. Tabii bunun icin sadece mobil imza'nın piyasaya cikmasi yetmez, bir imza attırmak icin vatandasin yüz yüze işlem yapması gereken, internet ortamında herhangi bir hukuki altyapısı olmadan kullanici adi - sifre ile risk alarak ve aldirarak islem yapan ve yaptiran bireylerin, özel sektör, kamu ve NGO'ların uygulamalarını bu teknolojiyle entegre hale getirmesi gerekiyor.

Servisin pek cok faydasi olacak. Nitelikli elektronik imza'nıın vatandaşlar arasında yayginlasmasinin yani sira, bir kart okuyucu veya bilgisayara bagli kalmadan her yerde ve her zaman elektronik imzanızı atabilmenizi sagliyor. Ayrica, bir suru bankada, internet sitesinde farkli farkli internet sifreleri kullanmak yerine sistemle entegre olmus her bankada, sadece tek bir sifre ile, yani mobil imza sifresi kullanip imza atarak işlem yapma, login olma şansınız
olacak. Bir çok bankanın internet şifresini hatirlamaktan sıkıldıysanız, çözümü geliyor.

Daha detayli bilgier için CEBIT Eurasia fuarı'na bekliyorum.

Asagida, Bilişim fuarına paralel olarak düzenlenen Bilişim Zirvesi'nde duzenlenecek olan konuyla ilgili paneli ve Dunya gazetesi'nde yayınlanmis bir haberi ekliyorum.


7 Eylül 2006, Perşembe
10:30 - 11:30 Mobil iletişim - Bilginin ‘güvenli mobil’ akışı
Interexpo Salonu


Mobil iletişim, kullanıcıların mekandan bağımsız olarak, hareket halindeyken de sürdürebildikleri bir iletişim şekli. Elektronik imza teknolojileri, ülkemizde gerekli yasal çerçevenin oluşması ile birlikte, kişilerin elektronik ortamda da ıslak imzaya eşdeğer imzalarını atabilmelerini sağlayan yeni bir fırsat. Türkiye’de ilk kez Turkcell tarafından sunulan Mobil İmza ile Bilişim sektöründe yıllardır elektronik imzanın hayali olarak anlatılan “mobil elektronik imza” gerçekleşmiş oldu.

Mobil Elektronik İmza, kişilere SIM kartları ile diledikleri yerde ve diledikleri zaman, ek bir kart veya kart okuyucuya ihtiyaç duymaksızın ıslak imzaya eşdeğer elektronik imzalarını atabilmelerini sağlıyor. Mobil İmza ile, bir belge imzalamak için bir yerden bir yere gitmeye, saatlerce sıra beklemeye gerek kalmayacak, birçok uygulamada ayrı ayrı tanımlanan kullanıcı adı, şifre karmaşası ve internet güvenlik riskleri ortadan kalkacak.

Mobil Elektronik İmza’nın ülkemizde yaygınlaşması, kamu alanındaki başvuruların, sosyal güvenlik ve sağlık uygulamalarının, vergi ödemelerinin ve diğer resmi işlemlerin kolaylıkla yapılarak, e-devlet kullanımının da yaygınlaşmasını sağlayacak. Mobil İmza, diger yandan da zaman ve kaynak tasarrufu yaratacak.

Panelde, yakında kullanılmaya başlanacak Mobil Elektronik İmza ile ülkemizde kullanıcılar ve uygulama geliştiriciler için doğacak fırsatlar neler olacak sorusuna yanıt aranacak.

Behçet Envarlı - e-Güven, Genel Müdürü
Yasin Beceni - e-Güven, Hukuk Danışmanı
Deniz Tunçalp - Turkcell Katma Değerli Servisler, Ürün Yöneticisi
Altuğ Acar - Turkcell, İş Geliştirme Bölüm Yöneticisi

***

Turkcell'den ıslak imza yerine Mobilİmza

İSTANBUL - CeBIT Bilişim Eurasia'nın ana sponsoru Turkcell, TurkcellMobilİmza ile ıslak imzaya eşdeğer olan sim kart üzerinden elektronik imza dönemini başlattı. Fuarda sırasında ilk görüntülü görüşmeyi yapmaya da hazırlanan Turkcell, görüntülü radyo servisini de ilk kez fuarda tanıtacak. CeBIT Bilişim Eurasia'nın ana sponsoru Turkcell, Türkiye'de ilk kez sim kart
üzerinden elektronik imza dönemini başlattı.

Fuarda görücüye çıkacak yeni ürünleri ile ilgili düzenlenen basın toplantısında, "mobil imza"nın yanı sıra görüntülü konuşma ve görüntülü radyo hizmetleri de tanıtıldı. ...

TurkcellMobilİmza

Toplantıda CeBIT'te ziyaretçilere sunacakları hizmetleri anlatan Turkcell Katma Değerli Servisler Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar da, Türkiye'de bir ilk olan TurkcellMobilİmza'yı tanıttı. Serdar, "Sim kart üzerinde elektronik imza servisi dönemini başlattık. Islak imzaya eşdeğer olan bu sistem, Türk Hukuku ve Avrupa Birliği normlarına uygun. Tapu, noter ve evlilik işlemleri dışındaki tüm kamu işlerinde 'mobil imza' kullanılabilecek. Aynı zamanda internet bankacılığına son derece güvenli bir ortam sağlacak" diye konuştu.

Devlet dairesine gitmeden cep telefonundan mobil imza ile bürokratik işlemlerin yapılabileceğini anlatan Serdar, bu hizmetten özel sektörün de yararlanabileceğini belirtti. Serdar, "Finans, sigorta, hisse alım-satımı cep telefonundan gerçekleştirilebilecek. İnternet bankacılığında çığır açacak. Bankanın internet sitesinde kullanıcı adı ve şifre girmeden sadece cep telefonu numarası girerek ve mobil imzanınızı yazarak bankacılık işlemlerini yapabileceksiniz. Bilgisayarınız ve cep telefonunuz çalınsa bile, mobil imzanızı sizden başka kimse kullanamıyor" dedi.

...

Etiketler:

4 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Bilişim Zirvesi-06 vasıtasıyla Deniz Beyi yakından tanıma fırsatı buldum ve e-devlet öncesi yapılan bu çalışma ile Turkcell'in bir ilki daha başardığının duyanlarından sadece biri olarak Deniz beye rica ve minnet duygularımı gönderiyorum

3:36 ÖS  
Blogger Deniz Tuncalp dedi ki...

Yorumunuz icin cok tesekkur ederim. Keske kim oldugunuzu da ogrenebilsem, sahsen yanit ve tesekkurlerimi iletebilmek icin.

1:32 ÖÖ  
Anonymous Adsız dedi ki...

Deniz bey,
Teknolojiyi bu kadar yakin markajdan takip edip Ulkenin gerekliliklerini görup Turkiye insanina bunlari kazandirdiginiz icin hakikaten tesekkure layiksiniz. Ben de sahsen bu teknolojinin dogdugu bir firmada calistigim icin sizin bu konudaki heyacaninizi biliyorum. Gecen yil fuarlarda tanitilan bu teknolojinin gectigimiz aylarda devreye girmesi beni cok sevindirdi. Bizim gelistirdigimiz bu teknolojiyi kullaniyor olsaydiniz tabiki daha cok sevinirdim. Ben bir mobil cözumlerde bir iskandinav devi olan Teleca firmasinda mobil cözumler bölumunde yönetici seviyesinde calisan birisiyim. Mobil imza ile yaklasik 10 yil önce calismaya baslamis bir firmadir Teleca ve avrupa standartlarinida bu firma belirlemistir. Sizide aslinda sahsen tanimasamda adinizi baska calisma yaptigimiz turkiye firmalarindan duymustum. Benimle kontaga gecmek icin asagidaki mail adresimi kullanabilirsiniz.

Basarilar ve saglicakli gelecek diliyorum

Halit Kosmaz
Administrative&Project manager

Systems Quality Assurance
auSystems Sweden East AB

halit.kosmaz@ausystems.se

12:05 ÖS  
Blogger Unknown dedi ki...

Deniz,
mobil imza konusunda ne var ne yok derken sayfana ulaştım.
Bir baktım ki saatler su gibi akıp gitmiş.
Gıpta ettim sana. Eline sağlık.

4:59 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa