7 Şubat 2009

TeknoKritik - 9:
SIM Kartımız Ne Zaman Cüzdan Olacak?

Cep telefonu ile telefonda konuşmak ve SMS atmak dışında neler yapıyorsunuz? Giderek cebinizdeki bilgisayar dönüşen cep telefonları artık pek çok yeni işlevi yerine getirmeye başlamış durumda. Cep İnterneti pek çok uygulamayı ve bilgiyi cebinize getiriyor. Ancak bunun dışında da pek çok yeni işlev, kullanıma girmek için sırada bekliyor. 3N ihalesinin sonrasında yeni nesil şebekelerin devreye girmesi ile artacak Internet kapasitesi çok daha görsel deneyimlerin bizleri beklediğini müjdeliyor. DVB-H gibi adına pek çoğumuzun aşina olmadığı teknolojilerin de devre girmesi ile dijital TV yayınlarını telefonunuzla takip edebilir hale geleceksiniz. Peki ya başka?

Pek çok GSM operatörünün can attığı alanlardan birisi de, telefonların birer ödeme aracı haline gelmesi. Bugün Japonya’da binlerce kişi toplu taşım araçlarını kullanırken veya küçük çaplı alışverişlerinde para yerine SIM kartlarındaki ödeme bilgilerini veya yükledikleri elektronik paralarını kullanabiliyorlar. Ancak diğer operatörlerin bu konuda Japon operatör NTT DoCoMo kadar ileriye gidemediklerini görüyoruz. Dünya GSM Birliği bünyesinde organize olan pek çok operatör SIM kartlarını kredi kartı haline getirme çabasını bir arada yürütmeye başladılar (http://getir.net/nkv).

Telefon ile ödeme yaparken gerekli güvenlik nasıl sağlanacak? Giderek herhangi bir bilgisayarın sahip olduğu işlevlere sahip olmak yönünde ilerleyen cep telefonları ne yazık ki ödeme işleri için gerekli güvenliği sağlayamıyorlar. Oysaki GSM operatörlerinin göz bebeği sayılan SIM kartları, sahip oldukları üstün güvenlik özellikleri ile ödeme endüstrisinin talep ettiği üst düzey güvenlik niteliklerini sağlayabiliyor ve aynı kredi kartlarının üzerindeki akıllı kartların sahip olduğu güvenlik seviyelerinde üretilebiliyorlar.

Ödeme ve Telekom endüstrisindeki oyuncuların rol paylaşımlarını ve güç dengelerini ciddi oranda değiştirme potansiyeline sahip bu gelişme ne zaman gerçekleşecek? Bu değişimin yaşanması için teknik pek çok ön hazırlık ve standart neredeyse tamamlanmış durumda. Ancak değişimin gerçekten yaşanması ile ilgili gelecek, telefon üreticileri, bankalar ve GSM operatörleri arasında dünya çapında devam eden sektörel mücadele nedeniyle değişim bana göre yakın bir gelecekte olacakmış gibi görünmüyor.

İlk mücadele bankalar ve operatörler arasında yaşanıyor. SIM kartların sahibi operatörler bu avantajlarını iyi kullanmak isterken, bankacılık lisansına sahip oyuncular, bankacılık düzenlemelerini gerekçe göstererek bu işi ancak kendilerinin yapabileceğini söylüyorlar. Diğer tartışma da operatörler ile Nokia’nın başını çektiği telefon üreticileri arasında sürüyor. Telefon üreticileri örneğin çok az kullanılan MMS teknolojisini telefonlardan çıkarmazken, SIM kartlar kredi kartı haline geldiğinde bu kartların POS cihazlarında işlem yapabilmesini sağlayacak arayüzlere (NFC) sahip telefon cihazları bir türlü ürün planlarına yaygın biçimde almıyorlar. Bunun yerine SanDisk benzeri firmalarla telefon üzerinde alternatif ortamlar yaratmak için çalışmalar yapıyorlar.

Kendi telefon üretimini yapan ve kendi bankası bulunan NTT DoCoMo, mobil ödemeyi Japonya’nın tamamına hızla yayarken, diğer ülkeler, ya zaten büyük hacimlerde telefon siparişi veren global bir operatörün çıkıp üreticileri NFC destekli telefon üretmeye zorlamasını veya telefon üreticilerinin SIM kartları denklemin dışına atacak yeni bir güvenli ortamı kullanıma almasını bekliyor. Bu örnek bir teknolojinin yaygınlaşması ve yerleşmesinin nasıl rasyonel ve teknik bir süreç olmaktan çok taraflar arası güç mücadeleleri ve ilişkilerle belirlenen sosyal bir süreç olduğunu gösteriyor.

Etiketler:

2 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

Türkiyede şu an NFC trialı yapılıyor.

11:37 ÖS  
Blogger Deniz Tuncalp dedi ki...

Selamlar,

Turkcell'in ve bazı bankaların uzun süredir devam ettiği ve giderek rafine ettiği deneme çalışmaları ile olabildiğince bilgim var. Ancak yazıda kastım bu denemelerin ne zaman gerçek ve yaygın bir kullanıma geçeceği ile ilgili. Yoksa Dünya'da "NFC Trial" kendi başına bir sektör haline gelmiş durumda.

8:35 ÖS  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa